10.7.12

TEATRE INÈDIT: CREPUSCLE JOIÓS (2):


Escenari:


L’acció s’esdevé en la sala d’estar de la residència geriàtrica: Crepuscle Joiós.

La residència es troba als afores d’un poble imprecís, Les Roselles, situat a l’interior de Catalunya, a uns cinquanta o seixanta quilòmetres de Barcelona. Té un petit jardí a la banda del darrere, que no és visible des de la sala.

La sala dona a una carretera en desús, ja que es va fer una variant la qual fa alguns anys que passa per fora del poble. La zona, una mica allunyada del poble, ha quedat des d’aleshores silenciosa i oblidada.

En un racó de la sala, un petit grup de vells i velles  -poden ser un decorat de cartró o bé ninots o maniquins- contemplen una televisió muda i sempre engegada.

En la part més visible, davant d’un finestral que mostra un petit jardí, a través del qual veiem com canvia la llum del dia, sofàs i cadires còmodes, un prestatge amb alguns llibres i una tauleta baixa amb revistes. És aquí on s’esdevé tota l’acció.

El nom de la residència és a l’entrada, en un rètol lluminós que parpelleja quan enfosqueix i que es percep des de la sala. També es pot llegir un indicador que anuncia la residència, a l'altre costat de la carretera.

L’època de la història és imprecisa, com l’edat de les protagonistes, totes elles molt grans. En tot cas, es tracta d’algun any del segle XXI.

La distribució en els tres actes convencionals és indicativa.

S’aconsella comptar amb un element important que el teatre suposadament modern sembla voler bandejar, el teló, que amaga el misteri, clou la història i ens en separa de tant en tant.

(continuarà)